18.04.2018 Лоран Зилберберг: Банките за развитие са най-подходящият проводник на европейските пари към бизнеса

Интервю на президента на асоциацията на дългосрочните инвеститори с Марта Младенова за програма "Хоризонт" на БНР

Лоран Зилберберг: Те познават много добре местната среда, имат капитал, клонова мрежа и капацитет да разберат от какво точно се нуждаят фирмите в конкретната държава. Именно заради това банките за развитие са най-подходящи да бъдат проводникът на европейските пари към бизнеса. Също така те могат да улеснят работата с финансовите институции от групата на Европейската инвестиционна банка и други големи международни банки. Трябва да отбележа, че банките за развитие могат да разработят допълнителни по-малки схеми или платформи, които да подпомогнат осъществяването на изключително необходими на Европа проекти.

- Можем ли да очакваме от банките за развитие да изиграят най-важната роля в привличането повече частни капитали в големите проекти?

Всъщност не мисля, че основният въпрос е дали парите ще са частни или публични. Най-важното е да имаме инфраструктурни проекти. Ще дам конкретен пример - когато създадохме The Marguerite Fund, ние търсехме възможности да привлечем частния сектор да дойде и да се присъедини към фонда. Това беше много трудно, защото частните компании нямаха представа как работим и не можеха да си представят как можем да обединим усилията си. Затова решихме да създадем фонд само с публични средства. Какво се случи обаче - осъществихме 20 проекта и вече навсякъде сме миноритарни акционери. Това означава, че ние можем да привличаме частен капитал в инфраструктурни проекти. Така че въпросът не е има ли частен капитал и има ли добри проекти, а могат ли те да се обединят в общ интерес за всички.

- Какви са основните проблеми, с които се срещате?

Ние трябва да имаме повече познания и по-добри комуникационни умения. Винаги съм казвал, че планът "Юнкер" е голям успех, но ако никой не разбере за този успех, това ще бъде пълен провал. И второ - трябва да сме наясно, че нашата роля е да инвестираме дългосрочно. Когато имате свои собствени частни средства, съвсем естествено мислите в определен период от време напред. Ние обаче можем да инвестираме наистина дългосрочно. Ще дам още един пример - във Франция банката за развитие дава кредити за 60 години на местните власти. Ние имаме много дълга история и можем да си позволим да отпуснем заем за толкова голям период от време.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster