28.09.2018 Националният гаранционен фонд отбеляза 10-годишния си юбилей

10 години от създаването си отбеляза Националният гаранционен фонд, част от Групата на Българската банка за развитие. Юбилейното тържество събра колеги и партньори на фонда, чиято мисия е да улеснява достъпа до финансиране на малките и средните предприятия и да облекчава условията по тяхното кредитиране.
„Националният гаранционен фонд е естествен финансов посредник за гаранционните инструменти на ЕС в подкрепа на малкия и средния бизнес. Чрез успешното си партньорство с Европейския инвестиционен фонд по програма COSME, НГФ осигури допълнително 40 млн. евро за финансиране на предприятията в България“, каза изпълнителният директор на НГФ Ангел Джалъзов.
Той сподели увереността си, че навлизането на финансовите инструменти ще бъде все по-актуална тема, а ролята на гаранционните институции като надежден партньор на търговските банки и бизнеса – все по-осезаема.
От създаването на НГФ досега са подпомогнати над 8 000 български фирми, в които работят над 120 000 души – най-вече в секторите търговия, селско стопанство и преработваща промишленост. Почти хиляда от подпомогнатите фирми са стартиращи.
За този период фондът е реализирал 9 гаранционни програми в партньорство с 18 търговски банки. Стойността на гарантираните заеми е над 2 млрд. лева.
Гости на юбилея бяха изпълнителни директори на търговски банки, с които НГФ си партнира по няколко гаранционни програми. Тържеството уважиха и чуждестранни експерти от Европейската асоциация на гаранционните институции (AECM), на която Фондът е пълноправен член от 2009 година. През тази година НГФ беше и домакин на пролетната обучителна сесия на AECM и събра в София 27 гаранционни институции от 17 държави.
По данни на Асоциацията през 2016 г. Националният гаранционен фонд е бил лидер по ръст на отпуснатите гаранции в Европа. Миналата година фондът отчете най-голям обем издадени гаранции от създаването си – 223 млн. лв. гаранции и над 500 млн. лв. гарантирани кредити.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster