search-icon

20.01.2021 Ръководството на ББР се срещна с президента по повод домакинството на „Три морета“

 

Президентът Румен Радев проведе среща с изпълнителните директори на Българската банка за развитие Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“. В края на миналата година ББР се присъедини към Инвестиционния фонд на инициативата като акционер клас „А“ с парична вноска от 20 млн. евро.

До края на януари се очаква банката да има утвърдено представителство в Управителния съвет и Надзорния съвет на Инвестиционния фонд, което ще допринесе за пълноценното участие на българската страна.

"Реалните възможности на Инвестиционния фонд ще зависят от включването на все още колебаещите се страни по инициативата, както и на международни финансови институции и представители на частния сектор", подчерта държавният глава. Особено важно е обществото да бъде информирано за критериите, по които се определят печелившите проекти, както и за механизмите за отпускане на финансиране.

България очаква „Три морета“ да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да се компенсират разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси

Business Booster