09.07.2018 София Касидова: Финансирането от Китай може да бъде допълнение към европейските фондове и програми през новия финансов период

Как ще се развиват икономическите отношения с Китай след бизнес форума в София? Анализ по темата в ефира на ТВ Европа направи финансовият съветник на УС на Българската банка за развитие София Касидова. Според нея финансирането от Китай може да бъде допълнение към европейските фондове и програми през новия финансов период. Само те обаче няма да бъдат достатъчни за изграждане на инфраструктурата, от която ще имаме нужда след 2020 г. София Касидова обърна внимание на факта, че на форума и срещата на правителствените ръководители във формата 16+1 категорично е заявено, че ще бъдат спазвани всички европейски правила и изисквания при реализация на проектите.
Като модератор на панела за инфраструктура в рамките на форума, организиран от Министерството на икономиката, Касидова подчерта, че Китай има интерес към инвестиции у нас и този интерес е взаимен. На форума са били представени конкретни проекти на БЕХ, „Трансгаз“ и Министерството на транспорта, които се нуждаят от финансиране и биха имали важен икономически ефект. За тяхната реализация може да спомогне и споразумението за 1.5 милиард евро, което беше подписано между Българската и Китайската банки за развитие.
Това финансово споразумение е изключителен успех в няколко отношения – като огромен ресурс, който досега не е бил осигуряван от която и да е друга българска банка, като много ниска цена и като продължителност. Средствата ще бъдат на разположение на българския бизнес за следващите няколко години, заяви финансовият съветник в ББР и обясни,че финансирането ще бъде насочено към няколко основни направления – към малките и средните предприятия, които са основен фокус в дейността на банката, към по-големи компании, осигуряващи заетост, както и в сектора на инфраструктурата.

Целия разговор вижте тук: https://www.youtube.com/watch?v=WeXweSFeQCA

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster