22.10.2019 София Касидова от ББР: Последните няколко месеца са благоприятни за българската икономика

Случиха се и ще се случат големи сделки. Едната е за покупката на "Виваком", другата е в областта на преструктурирането на "Булсатком", заяви София Касидова, съветник на УС на Българската банка за развитие в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV с водещ Ивайло Лаков.

 

България разполага със стабилна макросреда и устойчив ръст през последните няколко години, а това дава възможност за конвергенция към развитите икономики, коментира София Касидова, съветник на УС на Българската банка за развитие, в ефира на Bloomberg TV.

Тя взе отношение по темата за състоянието на българската икономика към момента. София Касидова изрази мнение, че последните няколко месеца са благодатни за българската икономика. "Случиха се и ще се случат големи сделки. Едната е за покупката на "Виваком", другата е в областта на преструктурирането на "Булсатком". Ще се случи сделката и за БТВ, може би и за ЧЕЗ. Хубавото е, че инвестициите се насочват към дялови такива", поясни съветникът на ББР.

"InvestEU е програма продължение на плана "Юнкер". Идеята ѝ е да се създаде гаранционен фонд, при който, за разлика от предишната програма, сега всички банки за развитие, които кандидатстват, могат да ползват тази гаранция директно. Фокусът на този фонд е в четири политики - малки и средни предприятия, устойчива инфраструктура, иновации, технологии. Обмисляме инструменти за МСП и за развитие на инфраструктурата", посочи Касидова.

Тя анонсира, че на 24 и 25 октомври Българската банка за развитие ще бъде домакин на тазгодишната среща на миноритарните акционери на Европейския инвестиционен фонд.

"Европейският инвестиционен фонд е механизъм, създаден заедно с Европейската инвестиционна банка, който насочва ресурс от капиталовите пазари, създаден с цел инвестиране и укрепване на капитал на компаниите в страни членки на Европейския съюз", смята Касидова.

По думите й това става чрез няколко основни механизма: гаранции, дялово участие, различни фондове." Европейският инвестиционен фонд не инвестира директно, а чрез тези механизми, които се опосредстват от национални банки за развитие и други небанкови институции", допълни тя.

 

Цялото интервю със София Касидова от ББР вижте тук

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster