20.04.2018 София Касидова пред Блумбърг: ББР е двигател на дебата за финансирането на проекти на Балканите

„Българската банка за развитие предложи нови и оригинални инициативи, около които се обединихме с нашите партньори“. Това каза София Касидова, съветник на Управителния съвет на ББР в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Меморандумът за сътрудничество между шест финансови институции стана факт по време на първия международен форум "Инфраструктура и растеж", организиран от Българската банка за развитие. Подписаха го банките за развитие на България, Хърватия, Унгария и Македония, Черноморската банка за търговия и развитие и Международната инвестиционна банка.

"Форумът съвпадна с 10-тата годишнина от влизането в сила на Закона за ББР и се фокусира върху темата за свързаността, планирането и изграждането на модерна инфраструктура в България и Западните Балкани, както и необходимостта от оценка и структуриране на необходимото финансиране и инвестиционна програма. Наличието на телекомуникационна, пътна, енергийна и водна инфраструктура е платформа за растеж на бизнеса, икономическия ръст и заетостта", каза още Касидова.

Тя допълни, че според независими анализи на някои МФИ средно на страните от Западните Балкани и България годишно са нужни около 10-15% от БВП инвестиции в инфраструктура, за да осигурят необходимия догонващ ръст на икономиките си.

"Наложителен е разговорът по темата, особено за финансовата перспектива. Структурирането на финансовите източници е първостепенна задача. Откъде ще дойдат ресурсите, как ще мобилизираме националните, европейски и международни ресурси изисква повече анализ. Правителствата и спонсорите на проектите имат нужда от нови финансови модели. Използването на директно финансиране от държавата е краткосрочно решение. Използването на възможностите на капиталовите пазари за привличане на институционални и пенсионни фондове с дългосрочни задължения, на традиционни специализиране инфраструктурни фондове по опита на Великобритания са възможни частни финансови инициативи, които ще включат и наличните частни спестявания. Дебатът за съвместно финансиране на проекти в региона на Балканите бе поставен и ББР стана негов двигател", допълни София Касидова.

 

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster