02.02.2018 София Касидова: За България е важно да стане член на еврозоната

Страната ни е малка и не може да се бори сама с новия общ глобален ред. Това каза София Касидова, съветник по финансови стратегии на Българска банка за развитие и бивш зам.-министър на икономиката, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Приемането и влизането в еврозоната е дълъг процес на реформи в икономиката и това е целта, която трябва да си поставим и изпълним поетапно“ – обясни тя.

„Българската икономика е сериозно интегрирана с европейската чрез търговските си и капиталови посоки. Присъединяването ни съм Еврозоната и членството ни в общия Банков съюз ще е процес на активно участие в писането на новите правила “ допълни Касидова и поясни, че за да продължи да съществува еврозоната, страните-членки трябва да постигнат много висока степен на търговска и капиталова синхронизация между икономиките си.“

Според икономиста, целостта и стабилността на еврозоната зависи от стабилността на европейските икономики. „Кризата на държавните дългове, която започна в Гърция, пренесе се в Италия и Испания, автоматично се прехвърли като криза и риск на банковата система. За да бъде преодоляна тази криза и да оцелее еврозоната, ЕС излезе с няколко предложения – да се създаде банков съюз и да се намери фискален механизъм, който да насочи ресурс при възникване на такива кризи“, припомни тя.

В момента покупателната способност в България е под 49% от средното ниво за еврозоната и ЕС, а трябва да бъде поне 70% от стандарта на живот. „В речта по повод  първата година от управлението си Доналд Тръмп акцентира на инфраструктурното развитие на САЩ. Това се отнася и до нашата страна. Изграждането на нова модерна инфраструктура ще повиши покупателната ни способност и така ще ни доближи до нивото на ЕС“, смята София Касидова.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster