София Касидова: Планът за възстановяване и устойчивост ще е основният двигател на българската икономика за излизане от кризата

17.02.2021 София Касидова: Планът за възстановяване и устойчивост ще е основният двигател на българската икономика за излизане от кризата

 

Планът за възстановяване и устойчивост ще е основният двигател на българската икономика за излизане от кризата. Той ще е мощната инжекция, която ще помогне на България да извърви дългия път за трансформация на икономиката, като осигури инвестиции в устойчива, екологична, движена от иновации и базирана на зелен растеж икономика. Това заяви София Касидова, директор „Стратегически анализи и развитие“ в Българската банка за развитие по време на конференцията „Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС за прехода на България: Иновации – Зелена програма – Дигитална трансформация“.

Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС е най-големият пакет от стимули до момента. Общата стойност на финансовите средства по него е 1,9 трилиона евро, като над 50% ще се използват за подкрепа на иновации, научни изследвания, климатичен и цифров преход. Според Касидова банките ще играят ключова роля за мобилизиране на необходимия финансов ресурс, като по този начин ще увеличават въздействието на политиките, залегнали в Плана. „Именно катализирането и ускоряването на инвестиционната активност след тази криза ще даде необходимия тласък за модернизация, дигитализация и качествена трансформация на икономиката ни за постигане на конвергентните цели“, посочва тя.

Като основни двигатели на иновациите София Касидова посочи постигането на нулев баланс на въглеродни емисии, адаптиране към изменението на климата, преминаване към Индустрия 4.0. По думите ѝ за да подкрепи необходимата трансформация на бизнеса ББР е разработила портфолио от финансови инструменти, включващи различни инвестиционни и оборотни заеми, гаранционни програми и капиталови инвестиции.
„Пандемията даде възможност на ББР да поеме антициклична роля на стабилизатор на българския бизнес като осигури ликвидност на компаниите през търговските банки чрез специална гаранционна програма. Така намалихме рисковете за бизнеса и банковата система в условията на криза. ББР има готовност да подкрепи и необходимостта от предоставяне на допълнителен капитал на предприятията след излизане от рецесията. В дългосрочен план ще се фокусираме към подкрепа на зелени и социални проекти и компании“, заяви още съветникът по стратегически анализи и развитие.

Участие в събитието взеха още министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Теодора Петкова, председателят на Държавната агенция за изследвания и иновации Мартин Дановски, представители на Световната банка, Европейската комисия, международни рейтингови агенции и други.

На онлайн конференцията бяха обсъдени още преходът на страната ни към кръговата и нисковъглеродна икономика, устойчивото земеделие и възможността за дигитална трансформация.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster