06.03.2018 Стоян Мавродиев: „Българската банка за развитие спазва най-добрите практики в сектора“

Интервю в предаването "Лице в лице", bTV

„Стандартна банкова практика е кореспонденцията между ББР и фирмата-купувач „Инерком“. Ние получаваме десетки подобни писма. Всяка българска компания, която иска и има добър проект, може да подаде запитване към банката“. Това заяви в интервю в предаването „Лице в лице“ по бТВ главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев по повод писмата за интерес, предоставени от „Инерком“ на ЧЕЗ във връзка с предстоящата сделка по закупуването на активите на електроразпределителното дружество.

Той обърна внимание, че така наречените „писма за интерес“ не са правнообвързващ документ и не представляват подкрепа за финансиране.

„ББР спазва най-добрите практики в сектора“, каза още Стоян Мавродиев. „Изненадан съм, че мениджмънтът на голяма енергийна компания може да одобрява сделка за стотици милиони евро, без да провери документите, предоставени от кандидата. Ние два пъти в публичното пространство съобщихме, че нито един лев от банката не е ангажиран с тази сделка.“ Той обясни реда, по който банката може да отпусне кредит в съответствие с българското банково законодателство и по регулаторните и надзорни стандарти, които са абсолютно идентични с тези в другите европейски държави. Самата процедура отнема няколко месеца.

„Няма малки и големи проекти, има добри и лоши. Както за банката, така и за държавата. Аз винаги ще подкрепям добрите проекти, в които ББР е обезпечена и гарантирана“, категоричен е Мавродиев. Голяма част от кредитите, отпускани от Българската банка за развитие, са за малки и средни фирми, а всеки пети кредит на дъщерното ни дружество МФИ „ДЖОБС“ е за стартиращи предприятия.

„Ние сме партньорът на Плана „Юнкер“ в България. Така че тепърва още по-голям брой компании ще получат финансиране от ББР“, обяви още главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие в интервюто си за предаването „Лице в лице“.

 

Цялото интервю можете да видите тук.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster