17.04.2018 Стоян Мавродиев: време е за хибридно финансиране на инфраструктурните проекти

„Трябва да мислим мащабно и трансгранично“, така председателят на УС и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев откри форума „Инфраструктура за растеж“, част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието събра в София ръководителите на Европейския фонд за стратегически инвестиции, Европейската асоциация на публичните банки, Инвестиционния план за Европа, Европейската асоциация на дългосрочните инвеститори и други финансови институции, директори на банките за развитие от Балканите и Централна и Източна Европа, представители на правителствата и посланици от съседни държави.

ББР инициира дискусията за съвместни проекти с цел по-добра свързаност на Балканите, насърчаване на износа, иновациите и чуждестранното участие в разширяването на инфраструктурата в региона. Сред идеите на домакините в лицето на главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев бяха увеличаване на синергията в работата на Европейската инвестиционна банка и националните банки за развитие, кофинасиране на инфраструктура заедно с Европейския инвестиционен фонд, както и създаване на център в София, който ще увеличи проектния капацитет в региона.

Председателят на Европейския фонд за стратегически инвестиции Герасимос Томас очерта основните насоки в развитието на Плана „Юнкер“. Фондът ще продължи да инвестира в инфраструктурата, малките и средните предприятия и иновациите. Важен стълб остават и структурните и кохезионните фондове.

„Очакваме още по-активно участие от мрежата от национални банки за развитие в прилагането на инвестициите. В партньорство с Българската банка за развитие частните производители могат да бъде подпомогнати и да постигнат много“, заяви Томас.

До момента между ЕФСИ и националните банки за развитие са подписани 161 документа. Механизмът на финансиране е подобрен и вече е на базата на БВП на глава от населението, за да не бъдат ощетявани по-малките държави.

274 млрд.евро е отпуснал Фондът за подкрепа на вече реализирани проекти. България е сред десетте страни с най-добро усвояване на средства, отчете Герасимос Томас. Целта е до 2020 година да бъдат реализирани 300 млрд. евро.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов това, което пречи на балканските държави, е липсата на свързаност помежду им. „По-добри пътища, железопътна инфраструктура, газова и електрическа връзка – това ще сближи хората и ще доведе бизнеса“, заяви министърът.

По думите му, Инвестиционният план за Европа вече дава първите си окуражителни резултати в тази посока, благодарение на националните банки за развитие.

Това е първият международен форум, организиран от Българската банка за развитие, с намерение той да се превърне в традиционна среща на европейски финансови институции, банки за развитие и представители на правителствата – с цел постигане на финансово сътрудничество, икономически просперитет и стабилност в региона.

Провеждането на събитието съвпада с 10-ата годишнина от влизането в сила на Закона за ББР, както и реорганизацията й като национална банка с мандат за развитие на икономиката.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster