01.10.2018 В България има нужда от вливане на повече капитал за развитие на компаниите

В България има нужда от вливане на повече капитал за развитие на компаниите. Около това се обединиха участниците във форума на Клуб Investor „Предприемачи на бъдещето“, който се организира с подкрепата на Групата на Българската банка за развитие. Според повечето участници в страната ни има достатъчно финансиране за създаване на стартиращи компании, но липсва дялов капитал за растеж. Те се обединиха около идеята, че публичният и частният капитал могат да работят успоредно, за да се развие инвестиционната среда.

В Централна и Източна Европа, където в инвестициите се включва и венчър (рисков) капитал, има две страни, които са сериозно напред – Полша и Унгария. В България през 2017 г. са сключени 20 сделки и тя е на трето място в ЦИЕ.

Регионалният мениджър на Европейския инвестиционен фонд Христо Стоянов коментира, че в разпределението на рискови инвестиции в България доминират сделките в ранните сегменти при стартиране на бизнес и почти липсва дялов капитал във фазата на растеж. Според него това важи за цяла Европа.

Сред акцентите на дискусията бяха още как се започва от нулата, какви са предизвикателствата, свързани с намирането на кадри, в кои области има най-голям потенциал за развитие и какви са възможностите за финансиране на бизнес проекти.

Във форума участваха над 70 предприемачи от различни сфери, представители на Българската банка за развитие, Българската агенция за инвестиции, Европейския инвестиционен фонд, Българската фондова борса и др.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster