14.09.2018 В Музея за история на София бе открита експозиция за първия градостроител Антонин Колар

Изложба в памет на първия главен архитект на София, чехът Антонин Колар, бе открита в Музея за история на София. До 3 октомври жителите и гостите на столицата могат да видят събрани на едно място всички планове, сгради и обществени пространства, дело на талантливия чех, който преди 140 години поема мисията да превърне следосвобожденска София в европейски град. Експозицията е организирана по идея и с подкрепата на Българската банка за развитие, чиято собственост е сградата на реконструирания Гранд-хотел „България“, построен от арх. Колар в периода 1880-85 г.
„С почитането на личността на първия градски архитект искаме да напомним за важните неща, които трябва да направим по примера на строителите на съвременна България и съвременна София – да дадем и своя принос, и да се погрижим за това, което ни е завещано“, каза при откриването изпълнителният директор на ББР Николай Димитров. Той призова съвременниците ни да създават стойност, но и да съхраняват стойността, предадена от предците ни. С идването на архитект Колар в София през 1878 г. е поставено началото на модерното градско планиране, припомни още Николай Димитров.
В откриването на изложбата взе участие и заместник-кметът по културата в Столичната община Тодор Чобанов. По думите му е забележително, че изграждането на нова София е общоевропейски проект и тук са творили едни от най-известните архитекти в края на 19 век. Той благодари за подкрепата на Българската банка за развитие за инициативата, както и за това, че нейната сграда, бившият Гранд-хотел България, е реновирана с уважение и мисъл за съхраняване на културното наследство. „Пример, който трябва да бъде следван. Това не е лесно, не е бързо, не е евтино, но делото на първия градски архитект е вдъхновяващо и е резултат на професионализъм и организационен дух“, каза зам.-кметът. На събитието присъства и чешкият посланик Н.Пр. Душан Щраух, който благодари на българското общество, че помни и цени приноса на чехите, дошли след Освобождението, за да помогнат на своите „братя славяни“ да съградят своя бъдещ държавно-обществен живот и градоустройство.
В изложбата за първи път е изложен експонат от царската чакалня на проектираната от Антонин Колар стара Софийска гара, реставриран с подкрепата на ББР. Посетителите  могат да видят също новия документален филм, изготвен от БНТ в памет на градостроителя на българската столица.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster