Национален фолклорен събор „Лудогорие“

Национален фолклорен събор „Лудогорие“

 

Българска банка за развитие е възприела като своя кауза опазването и популяризирането на българското духовно и културно-историческо наследство. Банката подкрепя инициативи и събития в тази посока, като Националният фолклорен фестивал Лудогорие, който се провежда през 2015 г. в местността Пчелина.

Организаторите на четвъртото издание събора, което се провежда с подкрепата на ББР, провеждат мащабна възстановка на старинна тракийска сватба, с която участват в „Световните рекорди на Гинес“. Te се състезават в три категории:

  • Най-дълга сватбена софра;
  • Най-многолюдна сватба;
  • Най-голямо сватбено ястие.

Основната цел на фестивала е съхраняване на традициите и културните ценности, на различните етнически групи в страната, да се осигурят условия за трансмисия към следващите поколения и културен обмен, да се популяризира Разградския край като място на дълголетна история и богати културни традиции. В рамките на ежегодното събитие досега е пресъздаван българският сватбен ритуал от филма „Време разделно“, провеждана е възстановка на помашка сватба, организирани за кукерски игри, демонстрация на нестинарски танци, както и различни фолклорни прояви. Събитието традиционно привлича хиляди посетители, като входът е свободен, а всички участници носят народни носии.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster