Правят кефир и моцарела до Земенския манастир

Има ясна тенденция за търсене на качествени млечни продукти през последните години, особено в големите градове. Това дава пазар за малки, бутикови ферми и мандри. Такава е и "Земенея", която произвежда освен кисело мляко, сирене и кашкавал, но отскоро и кефир, моцарела и скаморца.

В момента собственикът на мандрата Васил Николов има 15 "специализирани" магазина в столицата.

Капацитетът на мандрата е за преработка на 4 тона мляко дневно. Кандидатстването по европейските програми освен тласък на бизнеса на "Земенея" за малко да се окаже и фатално за него. Трите проекта са за около 5 млн.лв., от които половината са грант, а останалите 2,5 млн. лв. са банков кредит. Изплащането на субсидията обаче се забавя значително, което води до проблеми с обслужването на заема и наказателни лихви от 16%. В един момент дори кредитът станал изискуем и цялото имущество е обявено за публична продан от съдия изпълнител.

"В този тежък момент ни спаси Българската банка за развитие дойдоха и прегледаха на място всичко, не само сухата статистика от отчети, а и се убедиха, че има потенциал и перспектива в моя бизнес", обясни Николов. Така кредитът е изцяло рефинансиран през миналата година при много по-добри условия. Това е станало 1 ден преди обявения търг за публична продан. Николов е впечатлен от отношението, вниманието и подхода на банката за развитие.

"За мен това е правилната институция. Тя постъпва по начин, който дава възможност на затруднени по субективни причини фирми постепенно да се изправят на крака. Защото при нас няма някакви свръхмонополни бързи печалби, а всичко се постига трудно и бавно, с много труд", обясни Николов.

Той се гордее с факта, че са втората мандра в България, която е сертифицирана да преработва био мляко. Изкупуват го от института в Троян и от Усоица, близо до Горна Малина. "Това е пътят – лавинообразно се развива търсенето на биологични млечни продукти по целия свят. А е една неразорана целина, която не може бързо да се развие като производство, защото изисква много усилия. Не е проста работа", обяснява собственикът на "Земенея".

В момента едрите преживни животни във фермата му са около 60 – крави, телета, юници. Има близо 800 овце, агнета и шилета, както и близо 300 кози. Плаща добре и всяка седмица на пастирите, които гледат животните. "Освен заплата, получават и премия за литър мляко или килограм месо, така са стимулирани да гледат по-добре добитъка", разказа Васил Николов.

Въпреки, че мандрата е малка, тя гледа с надежда и към външните пазари. Вече има успехи в износа за Кипър и дори за Бахрейн, където продава овче и козе сирене. "Земенея" е участвала с помощта на земеделското министерство и на изложението Fancy food в Ню Йорк и сега се очаква да започне износи за САЩ.

Паралелно с производството на млечни продукти "Земенея" развива и туризъм. Посреща деца по програмата "Уроци сред природата". Идват ученици от основно от София, но отскоро и от Пловдив, Кюстендил и Перник. Разглеждат фермите и процеса на производство на киселото мляко, сиренето и кашкавала. 

Посещават и Земенския манастир, който е на метри от мандрата.

Мандрата посреща и туристи, най-често от Холандия, Франция и САЩ.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster