Сити марк арт център – модерното място за изкуство

Семейство Кирови с подкрепата на ББР върнаха блясъка на старото кино “Левски”

4,5 млн. евро инвестиции и 7 години усилия - толкова е струвало на Теодора Джерманова-Кирова и Христо Киров да превърнат старото кино “Левски” в Сити марк арт център - едно от най-модерните места за изкуство в София.

Центърът отвори врати в края на 2015 година и бързо се превърна в предпочитана дестинация за култура.
Но преди да стигнат до тук семейство Кирови изминават нелек път. Купуват сградата през 2008 г. За да финансират инвестицията си, вземат кредит от 2,45 млн. евро от Българската банка за развитие (ББР). Преди това са успели да доведат до успешен край преговорите с 18-те собственици на старото кино “Левски”.

Въпреки това в продължение на 4,5 години не мога да получат разрешително за строеж заради жалби на живеещите в кооперацията, където се намира киното. А причината за тях е, че е имало наематели на мястото, които са искали да го превърнат в дискотека. Ние не знаехме за това преди да купим сградата, но успяхме да убедим хората, че ще създадем място за култура, а не бар, разказва Христо Киров. През времето, в което не могат да започнат с преустройството, плащат лихви по заема.

Много важно е в такъв момент банката да не е само кредитор, а истински партньор, който да те подкрепя за реализирането на проекта, казва Киров. Защото въпреки първоначалните трудности, от ББР в нито един момент не са поискали предсрочно връщане на кредита или мястото да бъде продадено.

Ние си партнираме с ББР от много години и те познават нашата дейност, знаят, че сме коректни клиенти и не се усъмниха, че ще успеем и с арт центъра, допълва Киров. На семейството се налага да продаде две свои сгради, за да може да продължи с изграждането на “Сити марк арт център”.

Не се отказахме в нито един момент. Въпреки че идваха различни оферти да го продадем – от верига супермаркети, имахме предложение и от хора, които искаха да направят казино. Но ние приехме създаването на съвременно място за култура като мисия”, обяснява Киров. И не продават, въпреки че офертите са били достатъчно щедри, за да покрият първоначалната инвестиция и дори да бъде реализирана печалба.

След като всички необходими документи са готови, започва и преустройството. За акустиката в залата семейство Кирови се обръщат към катедрата по акустика към УАСГ. Учените проектират така основната зала на “Сити марк арт център”, че да елиминират всички странични шумове, включително тези от климатика и въздуховодите.
Съвременната озвучителна система позволява в центъра да се провеждат концерти, рецитали, камерни представления и др. Залата е оборудвана със специално осветление, а кино прожекциите стават на екран с големина 6,70 на 2,70 м.

Обзавеждането е по идея на Теодора Джерманова-Кирова. Запазени са запазени съществуващи детайли, които стават част от новия интериор.

Фоайето на арт центъра е превърнато в галерия. За завършване на интериора семейство Кирови поканили Ставри Калинов, чийто произведения от керамика и вакуумно стъкло може да се видят из цялата сграда.

Основната зала е превърната в многофункционално помещение, цветовете са бяло и лилаво. Когато има театрална постановка или кинопрожекция, разполага с 300 седящи места. Когато се използва за приеми, може да побере до 450 гости.От залата се излиза на градинска тераса с кафе бар и ВИП зона, които може да се използват самостоятелно. Не са забравени и хората с увреждания и майките с колички - има специален асансьор, с който те мога да стигнат до залата, а с друго приспособление да се качат и на сцената.

Може да се провеждат корпоративни събития, коктейли, обучения, модни ревюта, сватби, рождени дни, балове, да се снимат телевизионни формати и какво ли още не. Софийската опера и балет е партньор на центъра за детски спектакли и концерти.

“Създадохме “Сити марк арт център”, в който различните видове изкуства ще съжителстват и ще създават една неповторимо артистична среда. И за да запазим една емблематична сграда за София”, казва Киров.

Старото кино е строено в периода 1939 – 1942 г. от строителен предприемач, участвал в изграждането на храм-паметника “Св. Александър Невски”, на БНБ, читалище “Славянска беседа”, сградите на Министерство на земеделието, на Американския колеж, на Централните хали и на Централната баня.

Първоначалната идея на създателя му да се ползва за локал. Но явно му е отродено да е място за култура, защото опитите да стане бар, се оказват неуспешни.

 

Материал: в. "24 часа"

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster