ББР припомня на столичани кой е бил първият архитект на София

 

По повод 140-годишнината от назначаването на първия архитект на София – Антонин Вацлав Колар, Българска банка за развитие организира кампания, с цел да припомни неговия принос за изграждане на столицата като европейски град.

Инициативата се вписа и в обществения дебат за съхраняването на културното наследство, в който ББР е изключително позитивен пример с реставрираната сграда на нейната централа - културен паметник с регионално значение.
Кампанията стартира с откриване на изложба, посветена на Антонин Колар в Музея на София, където жителите и гостите на столицата можаха да видят събрани всички планове, сгради и обществени пространства, дело на талантливия чех. В откриването й взе участие и заместник-кметът по културата в Столичната община Тодор Чобанов. По думите му е забележително, че изграждането на нова София е общоевропейски проект и тук са творили едни от най-известните архитекти в края на 19 век. Той благодари за подкрепата на ББР за инициативата, както и за това, че нейната сграда, бившият Гранд-хотел България, е реновирана с уважение и мисъл за съхраняване на културното наследство. „Пример, който трябва да бъде следван. Това не е лесно, не е бързо, не е евтино, но делото на първия градски архитект е вдъхновяващо и е резултат на професионализъм и организационен дух“, каза зам.-кметът.
На събитието присъства и чешкият посланик Н.Пр. Душан Щраух, който благодари на българското общество, че помни и цени приноса на чехите, дошли след Освобождението, за да помогнат на своите „братя славяни“ за съграждането на новия държавно-обществен живот и градоустройство. В изложбата за първи път бе изложен експонат от царската чакалня на проектираната от Антонин Колар стара Софийска гара, реставриран с подкрепата на ББР. Посетителите можаха да видят също новия документален филм, изготвен от БНТ. „С почитането на личността на първия градски архитект искаме да напомним за важните неща, които трябва да направим по примера на строителите на съвременна България и съвременна София – да дадем и своя принос, и да се погрижим за това, което ни е завещано“, каза при откриването изпълнителният директор на ББР Николай Димитров.
Кампанията включваше също тематично предаване на „История.БГ“ по БНТ, посветено на „градостроителите на съвременна София“ Антонин Колар и негови колеги – архитекти, серия публикации и специално издание-албум, което може да разгледате тук:

Прочети още
Допълнителна информация по темата Вижте тук ➔

Подкрепа за кампанията „Научните чудеса на България“

Кампанията „Научните чудеса на България“ е съвместна инициатива на в. „Стандарт“ и БАН, която се провежда за първи път през 2015 година.

Виж още ➔
Подкрепа за отборите на СМГ

Подкрепа за отборите на СМГ

Българска банка за развитие традиционно подкрепя отборите на Софийската математическа гимназия при участието им на международни състезания и олимпиади по математика, информатика и физика.

Виж още ➔

Стажантска програма на ББР

През лятото на 2015 г. стартира първата платена стажантска програма на ББР, чрез която 17 младежи получават възможност да се потопят в работната атмосфера на единствената държавна банка у нас.

Виж още ➔
fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster