Стажантска програма на ББР

 

През лятото на 2015 г. стартира първата платена стажантска програма на ББР, чрез която 17 младежи получават възможност да се потопят в работната атмосфера на единствената държавна банка у нас. Програмата е изключително успешна – двама от стажантите остават на работа в ББР и преминава при голям интерес – над 300 са кандидатите, изпратили документи в банката. Летен стаж на студенти, завършили трети курс, осигуряват четири управления в ББР - „Корпоративно банкиране“, „Кредитна администрация“, „Операции и клиентско обслужване“ и „Правно“.

Част от първата група, която стажува в Банката за развитие са Доротея (22 г.), Десислава (23 г.), Симона (23 г.) и Кристиян (23 г.). Те са студенти в български и чуждестранни университети. Преди да подадат документите си за стаж в банката, от всички само Симона е чувала повече за ББР. „В моята специалност („Международни икономически отношения” в УНСС) изучавахме този тип банкови институции. След като изкарах стаж в търговска банка миналата година, през тази исках да опитам нещо по-различно. И се радвам, че получих такава възможност“, казва тя.
Доротея и Кристиян стажуват в управление „Корпоративно банкиране“, а Десислава и Симона - съответно в „Правно“ и „Кредитна администрация“. Всички трупат знания както в централата на банката, така и на „полеви условия“.
„Тук се уча как да правя финансов анализ на истинска, работеща компания, как да разглеждам откъде идват преките приходи, ако компанията се опитва да крие нещо, за да се представи по-добре пред банката. Такива неща, които можеш да научиш само с практика и при мен това става в ББР. Имам възможност да присъствам и на срещи с клиенти, дори бях командировка в една компания, за да видя производствения процес и за какво се отпуска и използва един кредит“, разказва Кристиян.

Доротея е силно впечатлена от подкрепата, която получава от колегите си в отдела. Казва, че й помагат много и отговарят на всеки един въпрос или интерес, който проявява. Отбелязва, че само веднъж е попитала за програма за изкупуване на дългове на общини към строителни фирми и малко след това е получила възможност подробно да се запознае с нея и дори да участва в среща с потенциален клиент.

От четиримата единствено Десислава не е икономист, а юрист. На въпроса защо е избрала да кара стаж в банка казва, че правото е широкопрофилна специалност. „Моята мечта всъщност е да стана съдия. Смятам обаче, че човек трябва да работи на различни места, за да натрупа различен опит.

И четиримата са единодушни, че едномесечният им стаж е преминал изключително бързо и дори не им се иска да свършва.

Прочети още
Допълнителна информация по темата Вижте тук ➔

Българска банка за развитие награди Атанас Атанасов със специална награда в категория „Млади откриватели“

Студентът от Нов Български Университет Атанас Атанасов взе специалната награда на Българска банка за развитие в категория „Млади откриватели“ от кампанията „Научните чудеса на България“.

Виж още ➔

Банки за развитие от 13 държави представиха свои проекти на фотоизложба в София

ББР представи в Градската градина на София фотоизложба, посветена на ключови проекти, подкрепени от банки за развитие и публични финансови институции от цял свят.

Виж още ➔

ББР припомня на столичани кой е бил първият архитект на София

По повод 140-годишнината от назначаването на първия архитект на София – Антонин Вацлав Колар, Българска банка за развитие организира кампания, с цел да припомни неговия принос за изграждане на столицата като европейски град.

Виж още ➔

Спонсорство на Обучителната програма за стартиращи компании в България - The Founder Institute

През 2018 г. ББР отново подкрепи предприемаческата програма на The Founder Institute в София. Това е най-голямият обучителителен форум в България, насочен към предприемачи, които искат да развият идеите си да започнат собствен бизнес.

Виж още ➔
fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster